Når der er sommerferie og man ikke skal i arbejde eller i skole, så er der mange der sætter pris på at kunne læne sig tilbage med en god bog eller en god avis. Der findes mange forskellige genre og typer af læsning og det er forskelligt hvilken genre man mest er til. Nedenfor er opridset et udpluk og så kan du selv kigge nærmere på hvad du vil læse næste gang.

 

Biografier

Definitionen på en biografi er en beskrivelse af en persons liv og oplevelser. Hvis denne bliver skrevet af personen selv, er det en selvbiografi og skrives den af en anden person så kaldes det for en biografi. En biografi kan skriver over alle personer, den skal blot omhandle personens liv og oplevelser og skildre dem på en spændende og udfordrende måde som fanger læseren. Der findes rigtig mange biografier og selvbiografier i landets boghandler og de er både skrevet på forskellige måder og omhandler mange forskellige personer. Det kan godt være man synes en form for biografi er god og spændende, men derfor er det ikke betydende at man kan lide andre former for biografier. Biografier er skrevet om fx kongelige, sportsfolk, kendte personer eller generelt personer der har udrettet og oplevet specielle ting i livet.

 

Skønlitteratur

Når man ser på genren skønlitteratur, så er det ofte fiktivt indhold. Det er tekster der er opdigtede og handler om personer, emner og begivenheder der er opstået i forfatterens hoved og fantasi. Det er tilladt for forfatteren at bruge konkrete fakta fra virkeligheden i sine skønlitterære bøger, man skal dog passe meget på at bogen ikke bliver for konkret på fakta. Man kan opdele den overordnede skønlitterære genre i undergenre: Lyrik, drama og epik. Romaner og noveller er bøger der går ind under epik, lystspul og komedier går ind under drama og digte er inder lyrik.

 

Hvis vi skal gribe fat i en overordnet kategori som danskerne elsker og der kommer flere og flere bøger af, så er det krimier. En krimi indgår under skønlitteratur og under genren Epik da det er skrevet som romaner, og ofte er der flere romaner i en serie af krimier.

 

En anden genre der går ind under skønlitteratur kan være bøger til børn. Disse er opdigtede og handler om emner der kan være lærerige og sjove for børn at få læst op. Dette kan være under genrene noveller eller eventyr. Der findes rigtig mange forfattere der skriver skønlitterære bøger til børn. Det kan fx være Kim Fupz Aakeson som skrev sin første børnebog i 1984 og den hed ”Hvem vover at vække guderne?”. Han har blandt andet også udgivet de velkendte Vitello-bøger.

 

Faglitteratur

Bøger der har fagligt indhold indgår under kategorien faglitteratur som navnet også fortæller. Faglitteratur omhandler et eller flere faglige emner og bliver kun belyst med et faktuelt synspunkt og indeholder ikke opdigtede eller fiktive elementer. Typer af faglitteratur kan være kogebøger, bøger om historie mv. Det er faglitteratur der bruges i skolen til at undervise børn. Men faglitteratur er ikke kun for skolerne, man kan godt lide at læse om fagligt relevant indhold og tilegne sig ny viden om et givent emne.

 

Natur og dyreliv

Der findes også mange bøger og opslagsværker der omhandler natur og dyreliv. Det er ofte bøger med mange smukke billeder og indhold der er inspirerende at kigge på. Dette emne går også ind under faglitteratur da de indeholder billeder og fakta om de givne dyr, planter eller andre naturelementer eller naturfænomener.

 

Aktualitet

Aviser og online nyhedsportaler er en af de bedste måder at bliver opdateret på den nyeste information og aktuel viden om hvad der sker i omkring i verden. Mange i den lidt ældre generation ønsker og sætter stor pris på, at læse de klassiske aviser og magasiner om hvad der sker i verden. Mens den nyere og mere digitale generation læser det hele online. Derfor kan man ofte opleve at den yngre generation kan få nyhederne hurtigere, da de ellers først kommer den efterfølgende da i de trykte aviser.