Maling af vinduer udendørs

Er det tid til at give husets vinduer en kærlig hånd i form af en gevaldig opfriskning, eller har du kastet dig ud i et renoveringsprojekt af et ældre hus, hvor vindueskarmene trænger til en flot ny farve? Så kan du let og simpelt give dine vinduer nyt liv med et frisk lag maling. Man bliver ofte forbløffet over, hvad en sjat maling kan gøre. Men det kan faktisk gøre en hel del for udseendet på dit hus. Men udover udseendet på dit hus, så kan du faktisk også forlænge dine vinduers levetid betydeligt.

Vinduer af træ skal gerne males jævnligt, hvis du vil forlænge deres levetid. Selv en lille revne i malingen kan forårsage at dit træ suger fugt til sig og begynder at rådne. Det danske vejr og de mange temperaturforskelle giver kondens og gør særligt vinduer udsatte. Vi guider dig herunder trin-for-trin i, hvordan du maler dine trævinduer.

 

Forarbejdet

Tidspunktet for hvornår du maler, kan være afgørende for dit resultat. Den bedste tid på året at male udendørs er i sensommeren, nærmere august / september hvor temperaturen ligger mellem 15-20 grader og dit træværk derved er godt tørt. Derudover vil det være en god idé at tjekke op med vejrguderne, så du ikke pludselig står i en kæmpe regnvejrsbyge. Find en dag, hvor der ikke er direkte sollys, men derimod hvor der er lettere overskyet og kun en smule vind.

Start ud med at rense karmene i grundrens for at fjerne snavs og fedt og skyl derefter grundigt af med vand, så der ingen rester sidder tilbage. Vurder herefter, hvor trængende dine karme er. Hvis der blot er tale om en mindre opfriskning eller fordi du ønsker en ny fin farve, kan du nøjes med at give overfladen en tur med sandpapir korn 120/150, så overfladen materes men malingen bliver på. Hvis de derimod er i en noget dårligere tilstand, hvor træet er udpint eller der er store løse flager af maling, skal disse skrabes af og derefter slibes med sandpapir korn 80.

Grund og beskyt

Nu hvor overfladen er ren og materet skal den grundes med en træbeskyttelse. Træbeskyttelse beskytter træværket mod svamp og råd og reducerer træets tendens til at danne revner. Derudover danner det også en god vedhæftning for efterfølgende behandling og mange træbeskyttelser, er også ideelle til farveskift, selv fra mørke til lyse farver. Træbeskyttelse er derfor en vigtig spiller, hvis du vil opnå et flot og holdbart resultat. Giv dine vindueskarme en tur med en træbeskyttelse og lad dem tørre natten over.

Farvevalg og mal

Nu kommer vi til det trin, de fleste nok vil synes er det sjoveste. Det kan være dine vindueskarme skal have den samme hvide farve, som de altid har haft, da dette er det flotteste valg til netop dit hus. Det kan også være, du skal ud i en hel anden farve. Men lige meget hvilken farve, du vælger, skal dine vinduer oftest have et par gange. Det afhænger dog af, hvordan dine vindueskarme ser ud. Hvis der er mange bare pletter, skal de gerne have et par gange ekstra, så overgangen mellem træet og der hvor der er maling, ser mindre synlig ud. Mellem lagene mellemslibes der med let sandpapir, når malingen er tør. Tørretiden kan man altid finde på emballagen.

Rigtig god fornøjelse!